هدف از تبلیغ ،شناسایی ابعاد یک محصول ،کاربرد های آن ،روش های استفاده،رقابت و این که مخاطب یا خریدار راضی شود که نیاز به آن محصول یا آن مدل خاص دارد .
در یک جمله هدف از تبلیغ : نفوذ در رفتار افراد است و ایجاد نگرش جدید در افراد است.
تبلیغات امروزه در دو زمینه استفاده می شود.
الف) تبلیغات بر سر محصول تولید شده.(مانند شرکت های تولید کننده ی مواد غذایی)
ب) تبلیغات افراد .(مانند تبلیغات یک زن)
تاثیرات تبلیغات را می توان بر اساس بازخورد (فید بک) یافت و ارزیابی کردکه آیا تبلیغات موثر بود است یا نه. تبلیغات نباید حتما در ازای دریافت پول یا در زمینه ی اقتصادی باشد.تبلیغات در زمینه های بسیار متنوعی امروز انجام می شود.به عنوان مثال در زمینه ی فرهنگ که کشوری برای اشاعه ی فرهنگ خود ؛ فرهنگش را تبلیغ می کند و سعی در همراهی مخاطبان را با خود دارد.
ویژگیهای تبلیغ خوب :
موثر – عینی – درک پذیر – به یاد ماندنی و قابل اجرا
انواع تبلیغات :
الف ) با توجه به نوع و میزان اثرگذاری تبلیغ برمخاطبان : ۱- تبلیغات هیجان انگیز ۲ –هماهنگی بخش ۳-آگاهی بخش
ب) میزان اعتبار منبع : ۱- سفید ۲- سیاه ۳- خاکستری
پ) هدف تبلیغ : ۱- تبلیغات عمدی و غیر عمدی ۲- آشکار و پنهان ۳- پشت پرده
ت) زمانی : ۱- تبلیغات استراتژیک ۲- تاکتیکی
ث ) نوع ارائه پیام تبلیغ : ۱- مستقیم ۲- غیر مستقیم
ج) نوع رسانه ای : ۱- نوشتاری یا چاپی ( برچسب،بروشور،آگهی رایگان، پوستر، آگهی های کوچک ، تمبر، کارت پستال ، برگه ، پارچه نوشته ، بیلبوردها ، تبلیغات نشریه ای ) ۲- تبلیغات پخشی ۳- پستی ۴- خیابانی ۵-فروشگاهی
چ) نوع هزینه ای : ۱-فردی ۲- گروهی ۳-دولتی 4- تبلیغات رایگان
ح) برد تبلیغات : ۱- محلی ۲- ملی ۳- فرا ملی
خ) تعداد اهداف : ۱- تبلیغ ساده ۲- تبلیغ روی تبلیغ
۱) تبلیغات تجاری روی تبلیغات سیاسی ۲) سیاسی روی تجاری ۳) تجاری روی مردمی
تاریخچه تبلیغات در ایران :
تاریخچه تبلیغات در ایران را می توان به طور کلی بر دو دوره تاریخی تقسیم کرد:
الف: دوره باستان ب: دوره عصر جدید
الف: تبلیغات دوره باستان که به طور کلی تحت تأثیر کشاورزی و ویژگیهای آن میباشد یک نوع ارتباطات شفاهی است و مانند سایر کشورهای دیگر باستان علایم تجاری، دیوار نوشتهها و جارچیها مهمترین شیوه های پیامرسانی و آگهی به شمار می روند.
ب: عصر جدید با ورود دستگاه چاپ به ایران و انتشار اولین روزنامه (کاغذ اخبار) در عصر قاجاریه، اندک اندک آگهی های تجاری نیز به نشریات راه یافتند. بدین ترتیب آگهی در رسانههای جمعی ایران از دیوارکوب شروع شد و به نشریه های ادواری، کتاب، سینما، رادیو و سرانجام تلویزیون راه یافت. اولین روزنامهای که مبادرت به درج آگهی کرد روزنامه وقایع اتفاقیه در سال ۱۲۶۷ شمسی بود.در عهد قاجار، آگهی، حداقل سه نام داشت ابتدا اعلانها و اشتهارنامه که قبول عامه نیافته است سپس اعلان که مصدر باب افعال است به معنی آشکار شدن و علنی ساختن است و به دنبال تشکیل فرهنگستان ایران در سال ۱۳۱۴ واژه آگاهی جایگزین اعلان شد اما مختاری رییس وقت اداره کل شهربانی طی نامهای از ریاست وزرا درخواست کرد که چون کلمه آگاهی برای تأمینات اداره کل شهربانی تعیین شده است به تمام وزارتخانهها و دوایر دولتی دستور صادر شود که از استعمال کلمه آگاهی به جای اعلان خودداری نمایند، لذا از این پس آگهی جای آگاهی را گرفت.