مودهای عکاسی دوربین های دیجیتال
در اين مقاله قصد داريم تا حالت هاي عکاسي دوربين هاي ديجيتال (point and shoot و DSLR ) را به کاربران اين دوربين ها معرفي کنيم.با ما همراه باشيد.
مودهاي اتوماتيک
مود اتوماتيک Automatic Mode
من گمان ميکنم که تمامي کاربران کاملا با اين مود آشنا باشند و نيازي به معرفي نباشد و اغلب مصرف کنندگان اين مود را مورد استفاده خود قرار ميدهند.مود Auto ترتيب دادن بهترين تنظيمات از قبيل سرعت شاتر ، دياف ، ايزو ، وايت بالانس ، فوکوس و فلاش را به دوربين فرمان خواهد داد.حتي در بعضي دوربين هاي ديجيتال مود Auto نور فلاش را خنثي ميکند و يا نور مبدل شده به قرمزي چشم را کاهش ميدهد.ما صد در صد اين مود را تضمين خواهيم کرد و بي شک در تمامي شرايط عکاسي نتايجي حيرت انگيز را در پي خواهد داشت.با استفاده از اين مود ديگر لزومي به تنظيمات دستي ديگر نداريد و فقط کافيست تا دوربينتان را در اين حالت قرار دهيد ، در اين صورت دوربينتان تبديل به يک روبات کاملا خودکار مي شود و فقط کافيست تا آن را به سوي سوژه نشانه برويد و دکمه ي شاتر را بفشاريد تا بهترين و با کيفيت ترين عکس ها گرفته شوند.
مود پرتره Portrait Mode
وقتي دوربينتان را به مود پرتره سوييچ ميکنيد دوربينتان به صورت خودکار يک دياف بزرگ را ( در اعداد کوچک ) انتخاب ميکند.عکاسي پرتره شاخهاي از عکاسي است که در آن از چهره? انسان عکسبرداري ميشود و انواع مختلفي دارد، اما در همه? آنها تمرکز عکس بر روي چهره? اشخاص است. پرتره تنها يک عکس ساده نيست، بلکه نمايانگر افکار، اخلاق و خصوصيات فردي سوژهاست.معمولاً فاصلههاي کانوني لنزهاي مورد استفاده براي عکاسي پرتره بخاطر بار رواني لنزهاي وايد و نرمال، از دو برابر نرمال به بالا و بخاطر کاهش شديد عمق ميدان وضوح در لنزهاي تله بلند، کمتر از چهار برابر لنز نرمال است.بهتر است عکسهاي پرتره را با عمق ميدان کم (يعني با ديافراگم باز) تهيه کرد تا پس زمينه محو شده و سوژه با تاکيد بيش تري ديده شود.اگر در نور مستقيم خورشيد ميخواهيد عکاسي کنيد بهتر است تا فلاش را فعال کنيد تا کمي نور به چهره سوژه تان منتقل کنيد.قطعا از نتيجه ي نهايي تان لذت خواهيد برد.
مود ماکرو Macro Mode
مود ماکرو امکان نزديکي و کلوزآپ بيشتر به سوژه را فراهم ميکند و حالتي ايده ال براي عکسبرداري از گل ها ، حشرات و سوژه هاي ريز ديگر است.دوربين هاي ديجيتال ممکن است حالت هاي ماکرو متفاوتي داشته باشند.به عنوان مثال احتمال دارد فاصله ي فوکوس مختلفي داشته باشند که معمولا در دوربين هاي point and shoot بين 2 تا 10 سانتي متر است.بطور کلاسيک، سوژه? موجود در يک تصوير ماکرو بزرگتر از اندازه? آن در طبيعت است. به هر شکل امروزه تصوير برداري ماکرو، تهيه تصوير از سوژه در ابعاد بزرگتر و واضحتر از آن چيزي است که در حيات ديده ميشود.
مود منظره Landscape Mode
مود منظره حالتي کاملا متفاوت با مود مود پرتره است .عکاسي از منظره به عکاسي از جهان پيرامون ميپردازد، حضور انسان يا عناصر انساني، در اين سبک محدوديتي ندارد. توانايي در ديدن زيباترين ترکيب بندي در منظره و تصور آن که در چاپ نهايي چگونه به نظر ميرسد و همچنين انتقال الهام عکاس به بيننده از مهمترين ماهيتهاي عکاسي منظرهاست. براي عکاسي از چشماندازها، عکاسن معمولاً از لنز وايد سهپايه و بستهترين ديافراگم (?? تا ??) براي بدست آوردن بيشتري عمق ميدان استفاده ميکنند.
مود اسپرت Sports Mode
همانطور که از اسم اين مود پيداست کاربرد آن براي عکاسي از سوژه هاي متحرک است و در بعضي دوربين ها با عنوان ‘action mode’ کاربرد دارد.مود اکشن حالتي فوق العاده براي عکاسي از سوژه هاي متحرکي مثل يک حرکت ورزشي ، حيوانات خانگي ، ماشين ها و حيات وحش است.در کل عکاسي ورزشي شاخهاي از عکاسي است که در آن از صحنههاي ورزشي و ورزشکاران عکسبرداري ميشود. در اين نوع عکاسي، تجهيزات و ابزارها نقش مهمي دارند زيرا سوژه متحرک است و عکاس هم از صحنه دور است بنابراين داشتن لنزهاي قدرتمندي همچون تله و زوم لازم است همچنين دوربين هم بايد قابليت استفاده? پياپي شاتر را داشته باشد.
مود شب Night Mode
مود شب مودي کاملا سرگرم کننده است و با استفاده از آن ميتوانيد شات هايي زيبا و رنگارنگ داشته باشيد.مود شب براي عکاسي در شرايط نوري ضعيف و محيط هاي تاريک کاربرد دارد و دوربينتان در سرعت شاتر بالا تنظيم مي شود که در ثبت جزييات تاثير به سزايي خواهد داشت.در عکاسي شب، معمولاً از ديافراگمهاي بسته و زمان هاي نور دهي ولاني استفاده ميکنند. البته در اين حالت عمق ميدان کم ميشود. در اين حالت، نقاط نوراني متحرک بهصورت خطي نوراني و کشيده در صفحه? حساس عکاسي ثبت ميشوند. اما اگر مدت نوردهي افزايش يابد، نويز تصوير نيز زياد ميشود.
مود فيلمبرداري Movie Mode
با اين مود علاوه بر عکاسي ميتوانيد ويدئو هايي زيبا را هم خلق کنيد.بعضي از دوربينها نيز در عين داشتن مود فيلمبرداري خوب، براي آن محدوديت قائل ميشوند. مثلاً شما ميتوانيد فقط يک کليپ 15ثانيهاي ضبط کنيد. دقت کنيد که صدا نيز همراه فيلم ضبط شود. چون بعضي از مدلها اين کار را انجام نميدهند. اکثر دوربينها نيز در حين فيلمبرداري به شما امکان استفاده از زوم لنز را نميدهند و هنگام فيلمبرداري، زوم دوربين ثابت است. ولي بعضي از مدلها امکان استفاده از زوم را در حين فيلمبرداري ميدهند. يکي از امکاناتي که البته در بسياري از دوربينها هم وجود دارد، ضبط صدا در هنگام گرفتن عکس است. يعني هنگامي که دکمه شاتر را ميفشاريد، چند ثانيه از صداي محيط نيزمعمولا با فرمت WAV همراه عکس ذخيره ميشود و يک عکس صدادار براي شما تهيه ميکند.
مود هاي رايج ديگري که طي سال هاي اخير در دوربين هاي ديجيتال به چشم ميخورند :
Panoramic/Stitch Mode مود پاناروما : اين مود در گرفتن عکس هاي عريض بسيار کاربردري است و عکس هاي وايد ، عريض و زيبايي را به صورت خودکار ثبت خواهد کرد.
Snow Mode مود برف : در محيط هاي برفي نور بيشتري را انتقال ميدهد.
Fireworks Mode مود آتش بازي : فعال سازي اين مود براي نمايش هاي اتش بازي بسيار زيباست.
Kids and Pets Mode مود کودک و حيوانات خانگي : با کمک اين حالت ميتوانيد از کودکان و سوژه هاي متحرک خود به صورت مهارت انگيزي عکسبرداري کنيد.اين حالت سرعت شاتر را بالا مي برد و افت شاتر را کاهش ميدهد.
Underwater Mode مود زير آب : مود زير آب تنظيمات منحصر به فرد نور دهي خاص خود را دارد.
Beach Mode مود ساحل : اين مود هم يکي ديگر از حالت هاي صحنه هاي روشن است.
Indoor Mode مود فضاي داخلي : اين حالت به تنظيمات سرعت شاتر و تراز سفيدي کمک ميکند.
مودهاي نيمه اتوماتيک
مود اولويت ديافراگم (A يا AV):
مود اولويت ديافراگم را بايد جزو مودهاي نيمه اتوماتيک يا نيمه دستي به شمار آورد. با انتخاب اين مود، کاربر اندازه ديافراگم را با توجه به شرايط مشخص ميکند و دوربين، ساير موارد مانند سرعت شاتر، تراز سفيدي، ايزو و... را به طور اتوماتيک تعيين ميکند. بنابراين به اين صورت دوربين اين اطمينان را به کاربر ميدهد که شرايط نوردهي کاملا تنظيم شده و نتيجه نهايي عکس عالي خواهد بود. اولويت يا تقدم ديافراگم در شرايطي که قرار است عمق ميدان در عکاسي رعايت شود بيشترين کاربرد را دارد. به طور معمول زماني که سوژه در حالت ثابت قرار دارد و نيازي به کنترل سرعت شاتر نيست از اين مود استفاده ميشود. انتخاب عدد بزرگتر براي ديافراگم به اين معناست که ديافراگم کوچکتري انتخاب شده و در نتيجه نور کمتري وارد خواهد شد. از آنجا که ديافراگم به ميزان گشودگي لنز در هنگام فشردن شاتر اطلاق ميشود از اين رو ديافراگم کوچک يعني اينکه ميزان گشودگي لنز کوچک و کم بوده و در نتيجه نور کمي هم به سنسور يا فيلم تابيده خواهد شد. رابطه ديافراگم با عمق ميدان يک رابطه معکوس است (اما عدد انتخابي براي ديافراگم با عمق ميدان رابطه مستقيمي دارد و عدد بزرگ مساوي عمق ميدان بزرگ است) يعني زماني که ديافراگم کوچک باشد (عدد بزرگ) عمق ميدان بزرگ خواهد بود. هر قدر عمق ميدان بزرگتر باشد فضاي بيشتري از صحنه در فوکوس قرار خواهد گرفت و دوربين، شاتر با سرعت پايينتري را انتخاب خواهد کرد. از آنجا که ممکن است مبحث ديافراگم کمي پيچيده باشد، به طور خلاصه ميتوان اينطور بيان کرد: عدد بزرگ براي ديافراگم يعني ديافراگم کوچک؛ ديافراگم کوچک يعني عمق ميدان بزرگ و اين به معناي شاتر با سرعت پايين است. به اين ترتيب زماني که عدد کوچک را انتخاب ميکنيد ديافراگم بزرگ خواهد بود و به تبع آن عمق ميدان کوچک خواهد شد و دوربين با توجه به اين شرايط به طور اتوماتيک شاتر با سرعت بالا را انتخاب خواهد کرد.
مود اولويت شاتر (S يا TV):
مود اولويت شاتر شباهت زيادي با مود اولويت ديافراگم دارد اما کاربرد آن زماني است که کاربر تمايل داشته باشد خود، سرعت شاتر را انتخاب و تنظيم ساير موارد را به دوربين محول کند. در اين شرايط دوربين به طور اتوماتيک اندازه ديافراگم، عمق ميدان، ايزو، تراز سفيدي و... را مشخص خواهد کرد. عکاسي از سوژههاي متحرک (مانند وقايع ورزشي) از جمله مواردي هستند که کاربر براي کنترل نتيجه عکس نهايي ميتواند سرعت شاتر را انتخاب کند. به دنبال آن سرعت در عکس انعکاس پيدا ميکند و به اصطلاح حرکت فريز ميشود. براي اينکه سرعت سوژه را بتوان در تصوير به خوبي نشان داد بايد از شاتر با سرعت بالا استفاده کرد. نقطه مقابل اين قضيه زماني است که کاربر ميخواهد حرکات سوژه را به صورت محو و به اصطلاح بلور نمايش دهد. براي مثال ميتوان به عکاسي از سوژههايي مانند آبشار اشاره کرد که در چنين شرايطي از شاتر با سرعت پايين استفاده ميشود. يکي ديگر از مواردي که از شاتر با سرعت پايين استفاده ميشود زماني است که نور محيط چندان مساعد نيست. براي اينکه عکسهاي گرفته شده با اين مود از کيفيت خوبي برخوردار باشند توصيه ميشود که از سه پايه به منظور جلوگيري از حرکت و لرزش دوربين استفاده شود. کيت نور
مود برنامه(P):
در بعضي از دوربينهاي ديجيتالي علاوه بر مود اتوماتيک، مود برنامه نيز در نظر گرفته شده است اما در برخي ديگر فقط يکي از اين دو وجود دارد. با اينکه اين دو مود تا حدود زيادي شبيه به يکديگر عمل ميکنند اما تفاوتهايي ميان اين دو نيز وجود دارد. مود برنامه باعث ميشود کاربر در مقايسه با مود اتوماتيک کنترل بيشتري روي آيتمهايي مانند فلش، تراز سفيدي، ايزو و... داشته باشد.
مودهاي کاملا دستي :
همانطور که از نام آن مشخص است با انتخاب دوربين روي اين مود، تمام تنظيمات آن از قبيل سرعت شاتر، اندازه ديافراگم، تراز سفيدي، فلش و ساير موارد به عهده عکاس خواهد بود. اين مود آزادي عمل کامل را به کاربر ميدهد تا با توجه به شرايط، مناسبترين و بهترين تنظيمات را براي دوربين انتخاب کند.
منبع: نيکاسون