تبلیغات اینترنتی - سرورهای تبلیغاتی
تبلیغات اینترنتی - سرورهای تبلیغاتی
سرور تبلیغاتی (Ad server) به رایانه سروری اطلاق می شود که برای نمایش آگهی های بازرگانی در سایت ها به کار می رود.
برترین سرورهای تبلیغاتی در جهان به ترتیب متعلق است به شرکت گوگل، دابل کلیک، یاهو، ام اس ان،AOL و Adbrite.
طبق آمار سال 2008، گوگل با در اختیار داشتن 1.118 میلیون بیننده تبلیغات، 69 درصد این بازار را تحت کنترل خود گرفته است.
این رقم برای یاهو و ام اس ان به ترتیب 362 و 309 میلیون بازدیدکننده است.
گفتنی است گوگل شرکت دابل کلیک را در سال 2007 با پرداخت 3.1 میلیارد دلار خریداری و به خود ضمیمه نمود.
محدودیت ها و چالش ها
1. حریم خصوصی
حوزه عملکرد تبلیغات آنلاین تا حدودی در تعارض با حریم خصوصی (Privacy) و ناشناس بودن کابران اینترنتی است و همین امر چالش های حقوقی، قضایی و اخلاقی بسیاری برای فعالان این عرصه پدید آورده است.
شرکت های تبلیغاتی از طریق میزبانی بنرهای تصویری بر سرورهای خود و نیز با استفاده از کوکی های گروه ثالث، این امکان را به دست می آورند که بتوانند نحوه عملکرد کاربران در وب سایت های خود را مشاهده و رصد کنند.
برای مقابله با این موضوع و به منظور حمایت بیشتر از حریم خصوصی افراد، امروزه بسیاری از مرورگرها به قابلیت هایی برای بلوکه کردن کوکی های گروه ثالث مجهز شده اند.
2. بدافزار
بدافزار (Malware) برنامه های رایانه ای هستند که معمولاً با اهداف موذیانه توسط بزهکاران سایبری تهیه و منتشر می شود.
در خصوص تبلیغات، بدافزارها می توانند تنظیمات رایانه را تغییر دهند (مثل عوض کردن صفحه اصلی مرورگر)، تبلیغات پاپ – آپ را به نمایش بگذارند و یا در وب سایت های غیروابسته آگهی منتشر کنند.
این نرم افزارهای ناخواسته ممکن است تحت پوشش سرویس های ساده ای همچون نمایش وضعیت آب و هوا یا ارائه یک نوار جستجو برای مرورگر، خود را به کاربر بقبولانند.
بدافزارها انواع مختلفی دارند که از آن جمله می توان به ویروس، کرم، جاسوس افزار، آگهی افزار و هرزنامه ها اشاره کرد.
ذیلاً به برخی از بدافزارها اشاره می شود:
جاسوس افزار (Spyware): نوعی نرم افزار موذی مانند ویروس و کرم است که بدون اجازه کاربر بر رایانه وی نصب شده و اطلاعات شخصی او را برای مقاصد خاص می فرستد تا از آنها در جهت اهداف تجاری و تبلیغی، نظارتی، سیاسی و غیره استفاده گردد.
آگهی افزار(Adware): نوعی برنامه رایانه ای است که جهت اهداف تبلیغاتی و به منظور نشان دادن آگهی های خاص به کاربر طراحی می شود.
اگر چه این نوع نرم افزارهای ناخواسته در ظاهر خطری برای رایانه به وجود نمی آورند ولی برخی از آنها باعث کندی سرعت سیستم شده و یا کار برنامه های امنیتی و ضدویروس ها را مختل می کنند.
اسب تروآ (Trojan horse): این برنامه ها معمولاً به گونه ای طراحی و نوشته می شود که حذف یا نصب زدایی (uninstall) آنها به سختی صورت پذیرد.
امروزه با توجه افزایش روزافزون تعداد کاربران آنلاین در نقاط مختلف جهان، بسیاری از آنها کاربرانی عادی و فاقد دانش های فنی رایانه ای هستند و همین امر باعث می شود از تخصص کافی برای محافظت از خود در برابر این برنامه های مخرب بی بهره و یا کم بهره باشند.
اسب تروآ ماجرایی از جنگ باستانی تروآ در یونان است که طی آن، در سال دهم نبرد، یکی از طرفین متخاصم اسب غول پیکری از چوب ساخت و حدود 30 تن از جنگجویان را در آن مخفی کرد.
این اسب وارد شهر حریف شد و شب هنگام، یونانی های داخل اسب به بیرون ریختند و پس از درگیری هایی، سرنوشت جنگ را به نفع خود رقم زدند.
3. دیگر محدودیت ها
یکی از چالش های بازاریاب ها و مشتری هایی که از اینترنت برای خرید و فروش استفاده می کنند، شیوع تقلب و کلاهبرداری در این عرصه است.
گاه برخی فروشنده ها کالایی را تبلیغ می کنند که وجود خارجی ندارد و یا قابلیت هایی به آن نسبت می دهند که بر خلاف واقعیت است.
این امر به ویژه در خصوص برنامه های به اصطلاح «کسب درآمد از اینترنت» به شدت وجود دارد.
به عنوان مثال بسیاری از برنامه هایی که برای کسب سود از اینترنت تبلیغ می شود، چیزی در چنته ندارند و این وسط یک چرخه فریبکاری شکل می گیردزیرا خریدار باید با فروش این «جعبه خالی» به دیگران سودی به دست آورد.
از سوی دیگر طرح های هرمی (Pyramid schemes) که در آنها، پورسانت ها بر پایه تعداد توزیع کنندگان محاسبه می شود، همچنان رواج دارند.
این امر شک و بدگمانی کاربران نسبت به خریدهای اینترنتی را تشدید می کند.
عقیده بر این است که در حوزه تجارت آنلاین، اگر چه طی چند سال گذشته کیفیت محصولات بهتر شده است ولی اخلاق مشتری مداری و وجدان خرید و فروش تا حدودی رو به اضمحلال گذاشته است.
از دیگر مشکلات خرید و فروش از طریق اینترنت این است که مشتری نمی تواند کالای مورد نظر خود را دست بگیرد و آن را لمس کند.
با این حال یک نظرسنجی از مصرف کنندگان لوازم آرایشی نشان می دهد که بازاریابی ایمیلی می تواند کاربر را به رفتن به یک فروشگاه فیزیکی متقاعد کند تا وی در آنجا با فروشندگان صحبت کرده و احتمالاً به خرید کالا مبادرت ورزد.
از دیگر محدودیت های معامله در فضای وب این است که بازاریاب ها نمی توانند با استفاده از عواملی همچون نحوه نگاه، تن صدا، زبان بدن و حرکات چهره، مخاطب را تحت تاثیر خود قرار دهند زیرا واضح است که در این شیوه همه کارها به وب سایت ها، وبلاگ ها، شبکه های اجتماعی و نظایر آن سپرده شده است.
ضمناً آن دسته از افرادی که بتوانند از محصولات و فناوری های مربوط به رایانه و اینترنت استفاده کنند، مخاطب تبلیغات آنلاین هستند؛ بنابراین دیگر افراد به طور طبیعی از این چرخه خارج می شوند.