عکاسي ديجيتال مبحث بسيار گستردهايست و نميتوان به سادگي مسائل مرتبط با آن را دستهبندي کرد. آموزش رموز عکاسي ديجيتال، بازديد از سايتهاي عکاسي، ويرايش تصاوير، شناخت منابع نگهداري و چاپ اينترنتي و همچنين آموزشهاي فتوشاپ که در ارتباط با عکاسي ديجيتال هستند ميتوانند دامنه بحث را از حد تشريح پايهاي هنر عکاسي به آموزشهايي سرگرم کننده افزايش دهند.
اين مطلب در ارتباط با اشتباههاي معمول عکاسي است. در اينجا ?? اشتباه معمول بررسي شده است، اما اصلا بدين معنا نيست که با هيچ مشکل ديگري مواجه نخواهيد شد. هرچند که ممکن است بسياري از کاربران بارها با چنين مشکلاتي رو به رو شده و اکنون به طور تجربي از بروز مجدد آنها جلوگيري ميکنند. اما با شناختن اشتباهات معمول ديگران ميتوان از تکرار مجدد آنها پرهيز کرد.
?. رزولوشن عکس مناسب نيست!
قبل از اين که دوربيني را خريداري کنيد تصميم بگيريد که چه کاري ميخواهيد با آن انجام دهيد. اگر مي خواهيد به طور مرتب عکاسي کنيد و مثل گذشته آنها را روي کاغذ چاپ کنيد و البته اگر اندازه چاپ مطلوب شما بزرگتر از عکسهاي معمولي ?? در ?? (اندازه معمول براي عکسهاي خانوادگي) است، از خريد دوربينهايي با رزولوشن پايين خودداري کنيد. کمي پول بيشتر خرج کنيد اما دوربيني با حداقل ? مگاپيکسل تهيه کنيد. مارکهاي معتبر اين دوربينها در بازار ايران با قيمتي زير ???هزار تومان قابل خريداري است. کيت فلاش عکاسي
?. رزولوشن دوربين کم نيست. انتخاب شما اشتباه است!
تمام دوربينهاي ديجيتال ارزان قيمت به اين علت که داراي حافظه کمي هستند براي ذخيرهي تصاوير بزرگ محدوديت دارند. عليرغم اين که اين دوربينها داراي دو يا چند حالت عکسبرداري مختلف(???? در ????–???? در ????–??? در ??? و غيره) هستند، اما معمولا پيش فرض کارخانه سازنده روي پايينترين اندازه عکسبرداري تنظيم شده است. اگر تصميم داريد اولين عکسهاي ديجيتالتان را از مراسم ازدواج نزديکترين دوستان تهيه کنيد فراموش نکنيد اين تنظيمات را تغيير دهيد. عکسهاي کوچک يادگاريهاي خوبي نخواهند بود.
?. در حساسترين لحظه ميهماني برق ميرود!
بله به همين سادگي. دوربينهاي ديجيتال هم مثل همه دستگاههاي الکترونيک ديگر به انرژي برق احتياج دارند. اما مصرف باتري آنها اصلا مثل دستگاههاي ديگر الکتريکي نيست. مصرف انرژي آنها را تنها ميتوان با بخاريهاي برقي مقايسه کرد. فراموش نکنيد هميشه تعداد باتريهاي همراهتان دو برابر چيزي باشد که حدس ميزنيد. اگر دوربينتان داراي باتريهاي غير تعويضي (مثل برخي از دوربينهاي کامپکت مارک پولارويد) است حتما سيم شارژ آن را همراه خود ببريد. اگر هم از باطريهاي مخصوص روي خود دوربين استفاده ميکنيد، حتما شارژ آنها را چک کنيد. ضمنا يادتان باشد که انرژي دوربينهاي ديجيتال با باطريهاي قلمي عادي چندان دوام نميآورد. بنابراين اگر دوربينتان از باطري قلمي استفاده ميکند حتما از باطريهاي آلکالاين استفاده کنيد.
?. تنظيمات خود به خود ناپديد شدند!
در برخي دوربينها تعويض باتري دوربين موجب بازگشت تنظيمات دوربين (از قبيل تنظيمات رزولوشن، سرعت و يا ديافراگم دوربين) به حالت پيشفرض کارخانه ميشود. هميشه قبل از ادامه عکسبرداري پس از تعويض دوربين، تنظيمات دوربينتان را بررسي کنيد.
?. چه صحنههاي زيبايي بودند!
درست است که استفاده از رزولوشن بالا ميتواند کيفيت چاپ تصاوير را بهبود بخشد، اما ممکن است هميشه تصاويرتان را چاپ نکنيد. يک سفر يک روزه به نقاط دور افتاده دسترسي به کامپيوتر را منتفي ميکند. تقريبا هيچ يک از دوربينهاي معمولي بدون ارتباط با کامپيوتر امکان تغيير اندازه تصاوير را نميدهند. بنابراين هرگز قبل از شروع سفر بالاترين رزولوشن را انتخاب نکنيد. گاهي اوقات صحنههاي نيامده زيباترند. مخصوصا اگر حافظه دوربينتان تمام شده باشد! يا حداقل يک کارت حافظه با گنجايش زياد همراهتان ببريد.
?. دوربينها چندان هم سريع نيستند.
دوربينها معمولا نميتوانند به همان سرعتي که شما دکمه شاتر را فشار ميدهيد عکس را ثبت و ذخيره کنند. هنگامي که با دوربين عکس ميگيريد، تصوير قبل از ذخيره شدن مراحلي را طي ميکند که ممکن است وقتگير باشد (بسته به مدل دوربين شما). تمام دوربينهاي ديجيتال داراي چراغي هستند که در زمان انجام عمليات آمادهسازي روشن ميشود و عموما تا قبل از خاموش شدن اين چراغ اجازه انجام کاري را به شما نميدهند. هرگز قبل از خاموش شدن اين چراغ حافظه دوربين را بيرون نکشيد. حتي اگر به علت اتمام حافظه در حال از دست دادن يک صحنه زيبا هستيد. اين کار نه تنها موجب از بين رفتن اطلاعات عکس گرفته شده ميشود، بلکه در بسياري موارد موجب ايجاد اشکالات سختافزاري نيز ميگردد. پس کمي صبر کنيد.
?. زبان دوربين!
بسياري از دوربينهاي موجود ساخت کشورهاي جنوب شرقي آسيا هستند. و مسلم است که در صورتي که دوربين شما داراي قابليت انتخاب زبان باشد يکي از زبانهاي موجود مربوط به کشور سازنده است. تقريبا هيچ يک از کاربران خانگي توانايي خواندن اين زبانهاي پيچيدهاي را ندارند. هيچوقت (حتي براي تفريح) سعي نکنيد استفاده از اين زبانها را تجربه کنيد. چرا که تغيير منوي تنظيمات به اين زبان نه تنها موجب سردرگمي شما شده و زمان زيادي را براي برگشتن به موقعيت قبلي صرف ميکند، بلکه در مواردي حتي ممکن است به حذف کردن ناخواسته عکسهاي موجود در حافظه منجر شود. بنابراين فکر اين تفريح را هم از سرتان بيرون کنيد!
?. از دست دادن صحنه!
اگر تا به حال با دوربينهاي ديجيتال عکاسي نکرده ايد احتمالا نميدانيد که تحمل فاصله زماني بين فشردن دکمه شاتر و گرفتن تصوير چه قدر مشکل است. شما ميخواهيد از کسي در لحظه فوت کردن شمع تولدش عکس بگيريد. دکمه شاتر را در لحظه مناسب فشار ميدهيد و وقتي که عکس را ميگيريد ميبينيد که در عکس، شمعها خاموش شده و دوستان در حال دستزدن هستند!
در بيشتر دوربينها طولانيترين زمان تلف شده مربوط به فوکوس خودکار است. در صورتي که دوربينتان داراي قابليت فوکوس دستي است حتما قبل از عکسبرداري آن را انتخاب کنيد. همه دوربينها داراي يک شاتر دومرحلهاي هستند. بدين معني که در مرحله اول فشردن شاتر فوکوس انجام ميشود و در مرحله دوم عکس گرفته ميشود. بهتر از قبل از گرفتن عکس کادر را تنظيم کرده و دکمه شاتر را تا نيمه فشار دهيد تا عمليات فوکوس خودکار تمام شود. اگر دوربينتان هيچکدام از اين قابليتها را ندارد (مثل برخي از دوربينهاي تلفنهاي همراه) سعي کنيد به صورت تجربي فاصله ميان زمان فشردن شاتر و زمان عکسبرداري را تخمين بزنيد. ممکن است زحمت زيادي داشته باشد، اما ارزش صحنه از دست رفته بيشتر است.
?. به کامپيوترتان اطمينان نکنيد.
اين تصور غلط که فتوشاپ (يا نرمافزارهاي ويرايش ديگر عکس) همه کار ميکنند، موجب ميشود بسياري از صحنههاي زيبا را از دست بدهيد. حتي اگر کساني باشند که بتوانند تصاوير شما را به بهترين وجه ويرايش کنند باز هم موجب صرف وقت و هزينه خواهد بود. يک تغيير کادر و يا تغيير موقعيت ساده ميتواند زحمات بعدي شما را بسيار کم کند.
??. باز هم اين Ctrl+S لعنتي!
بدترين نوع اشتباه هنگامي رخ ميدهد که تمام نکات بالا را رعايت کردهايد و آخرين مرحله کار يعني ويرايش تصوير را انجام داديد. بسياري از کاربران حرفهاي (از آنجا که به هيچ وجه احتمال بروز اشتباه را نميدهند) بدون اين که از عکسهاي منتقل شده نسخه پشتيبان تهيه کنند، عمل ويرايش عکس را مستقيما روي فايل اصلي انجام ميدهند و پس از ذخيره کردن متوجه ميشوند که فايل اصلي را در اختيار ندارند. اين نکته را فراموش نکنيد که هميشه به فايل ويرايش نشده احتياج پيدا خواهيد کرد.
منبع: نيکاسون