نحوه تبلیغات از طریق دو دسته مذکور از موتورهای جستجو میتواند به دو صورت زیر باشد :
- روش مجانی:موتورهای جستجو معمولا پایگاههای اینترنتی را طبق کلید واژههایی که صاحبان آنها برایشان در نظر گرفته و آنها را بر اساس این کلمات ثبت کردهاند جستجو میکنند.مثلا هنگامی که کاربری کلمه تبلیغات اینترنتی را وارد فرم مخصوص جستجو در پایگاه گوگل یا یاهو میکند،موتورهای جستجو به بانک اطلاعاتی خود رجوع کرده و لیستی از تمام پایگاههایی که تحت عنوان تبلیغات اینترنتی دستهبندی شدهاند(روش یاهو)و یا تبلیغات اینترنتی به عنوان کلید واژه آنها در نظر گرفته شده(روش گوگل)را برای کاربر نمایش میدهند.به این ترتیب انتخاب کلید واژههای مناسب برای پایگاه اینترنتی میتواند شانس آمدن نام پایگاه اینترنتی در رتبههای اول لیستی که به کاربر نشان داده میشود را بالا میبرد و این در حقیقت نوعی تبلیغ برای آن پایگاه اینترنتی خواهد بود.
- روش پولی:در این روش شرکتها میتوانند در ازای پرداخت مبالغی به موتورهای جستجو از آنان بخواهند تا در صورت جستجوی کلید واژه خاصی توسط کاربر،پایگاه اینترنتی آنها در لیست نشان داده شده به کاربر قرار گیرد.حال اینکه نام پایگاه در کدام رتبه لیست قرار گیرد، بستگی به مبلغی دارد که شرکت میپردازد.نوع دیگر از تبلیغات پولی به این صورت است که شرکت با پرداختن مبالغی از موتورهای جستجو میخواهد تا در صورت جستجوی کلید واژه خاصی توسط کاربران،بنر تبلیغاتی شرکت در بالای صفحهای که به عنوان لیست نتایج جستجو به کاربر نشان داده میشود، آورده شود. هر دو نوع این روشها در حال حاضر در وب معمول بوده و مورد استفاده قرار میگیرد. (میرحسینی، 1383: 55)
ابزارهایی هم که برای سنجش میزان اثربخشی آگهیهای اینترنت کاربرد دارند عبارتند از: ابزارهای اندازهگیری ترافیک شامل شمارهاند از تعداد دفعات ورود به پایگاه[15]، بازرسان و ممیزیها[16]،و مؤسسات تحقیقاتی در زمینه اندازهگیریهای مقایسهای. بااینحال هنوز آگهیدهندگان علاقمند هستند به جای تعداد دفعات ورود به پایگاه،تعداد دفعات ورود افراد مختلف به پایگاههای وب را اندازهگیری کنند. راهحلهای نرمافزاری که انتقال و استقرار آگهیها را انجام میدهند تهیه شدهاند. این نرمافزار مدیریت روزانه استقرار، گردش و جایگزینی و گزارشگیری را که همگی برای برنامههای تبلیغاتی تحت«وب»از مؤلفههای موردنیاز هستند انجام میدهد.
ناشران وب بر حسب کوچکی و بزرگی، یعنی بر حسب تعداد استفادهکنندگانشان، قدرت بیشتری برای کسب درآمد از طریق درج آگهی خواهند داشت.اما پایگاههای کوچکتر درعوض میتوانند مشتریانی را به خود جلب کنند که در بازار به دنبال هدف مشخصی هستند.بنابراین در اینترنت میتوان برای کسب درآمد مدلهای متنوعی را پیادهسازی کرد. مدلهایی که از طریق تبلیغات تغذیه شوند(مانند تلویزیون) و یا اینکه درآمد خود را از طریق ترکیب مناسب از آگهیها، حق عضویت، حق امتیاز و تجارت کسب کنند.
- بنر: عبارت از یک تصویر گرافیکی کوچک و معمولا مستطیلی که به یک پایگاه اینترنتی دیگر متصل میشود و ابعاد مختلفی دارد اما بهطور متوسط دارای طول 460 پیکسل و عرض 60پیکسل است. بنرها اولین شکل از تبلیغات بودند که بهطور گسترده در اینترنت مورد استفاده قرار گرفتند و امروزه از معروفترین و پرکاربردترین انواع تبلیغات اینترنتی به شمار میروند. بنرها معمولا در فرمت GIF ساخته شده و در قسمت بالای صفحات اینترنتی قرار میگیرند.کابر با کلیک کردن بر روی آنها به صفحهای منتقل میشود که توضیحات بیشتری در مورد آن تبلیغ به او میدهد و یا مستقیما به پایگاه اینترنتی شرکتی که تبلیغ مذکور را طرحی کرده منتقل میگردد. در حقیقت این مدل از تبلیغات اینترنتی را میتوان تا حدی به تبلیغات سنتی چاپ شده در روزنامهها و مجلات تشبیه کرد. (میرحسینی، 1383: 53)
بنرها دارای انواع مختلف و متفاوتی هستند و میتوان آنها را به صورت بنرهای ثابت، متحرک و تعاملی دستهبندی کرد:
الف)بنرهای ثابت:این بنرها معمولا در فرمتGIF تهیه شده و دربردارنده تصاویر و متونی هستند که ثابت بوده و حرکت نمیکنند.قبلا از این نوع بنرها به دلیل آنکه گمان برده میشد مورد توجه بازدیدکنندگان قرار نمیگیرند کمتر استفاده میگردید.لیکن امروزه تحقیقات نشان داده است که بعضی کاربران این نوع از بنرها را ترجیح میدهند و به همین دلیل اخیرا استفاده از آنها افزایش یافته است.