طبیعت گردی (اکوتوریسم) چیست
طبيعتگردي در سرتاسر جهان به عنوان يک فعاليت اقتصادي در حال رشد و توسعه است. اين صنعت فرصت مناسبي را براي طبيعت گردان جهت تجربه طبيعت فراهم کرده و به آنها امکان يادگيري در خصوص اهميت محافظت از تنوع زيستي و فرهنگ هاي بومي را مي دهد. علاوه بر اين طبيعت گردي سبب ايجاد در آمد جهت برنامه هاي محافظتي و ايجاد درآمد اقتصادي براي جوامعي خواهد بودکه در مناطق دور دست و روستايي زندگي مي کنند.
البته همه سفر ها به مناطق طبيعي، طبيعتگردي نيستند. ما شاهد هجوم انبوهي از افراد به مناطق و مکان هاي طبيعي بوده ايم که در اغلب موارد جاذبه ها ويژگي هايي که سبب زيبا و پر جاذبه شدن اين مناطق مي شود را کلاً خراب کرده اند. اين جاذبه ها ممکن است شامل گونه هاي نادر از گياهان و حيوانات، شاخص هايي بالا از تنوع گونه ها، انواع ژئومورفولوژيهاي غير معمول و خاص باشند.
مديران مناطق حفاظت شده با چالش کنترل و به حداقل رساندن تأثيرات گردشگري طبيعي از قيد و بند رها شده مواجه هستند. در حالي که در همين حين در حال تصميم گيري هستند که کجا و چگونه جهت گسترش طبيعت گردي به عنوان يک اقتصاد قابل سازگاري با اقتصاد منطقه برنامه ريزي کنند. در چنين شرايطي، روند برنامه ريزي طبيعت گردي بسيار بحراني است تا بتوان توانايي ها و قدرت هاي طبيعت گردي را به عنوان يک استراتژي قوي کسب کرد.
شروع طبيعت گردي با ايجاد ساختارهايي خاص مانند برج هاي مراقبت و يا استفاده از نقاطي جهت ديده باني و مراقبط از زيستگاه هاي اصلي و ايجاد کلبه هايي در مناطق حفاظت شده جهت تضمين حفاظت از اين مکانهاي حائز اهميت مي باشد زيرا آنها به بالا بردن سطح هوشياري در جوامع مي شود.
مي دانيم که جهت موفق ساختن طبيعت گردي ما به بينشي عميق تر و فهمي بهتر نيازمنديم و همچنين توسعه دهندگان به بينشي عميق نسبت به مکانيزهم هاي مديريتي جهت تضمين فعاليت هاي پايدار نياز دارند. تلفيق محافظه کاري و چشم انداز هاي تجاري جهت برنامه ريزي زيست محيطي موفق بسيار حائز اهميت است.
جهت برنامه ريزي طبيعت گردي ما به افراد متعددي نيازمنديم که در ميان آنها مي توان به افراد ذيل اشاره کرد.
مديران مناطق حفاظت شده، اين افراد نقش خيلي مهمي در توسعه و اداره طبيعت گردي ايفا مي کنند آنها منابع اصلي اطلاعات در خصوص پوشش هاي گياهي و جانوري ان منطقه دارند و در واقع آنها محافظان هر روز اين منابع طبيعي هستند و مسئوليت بسيار سنگيني را بر عهده دارند.
جوامع محلي، جوامعي که در محدوده اين مناطق حفاظت شده و يا خيلي نزديک به اين مناطق زندگي مي کنند و در بسياري از مواقع ناديده گرفته مي شوند.در حاليکه لزوم توجه به جوامع محلي بسيار حائز اهميت است. زيرا همين منابع طبيعي منبع درآمدي براي اين افراد منطقه است و بايد در خصوص ميزان ورود توريست به آن مناطق با ساکنان آن منطقه در تعامل بود.
برگزار کنندگان تور تاثير بسيار زيادي بر روي مقاصد سفر، فعاليت ها و تجربيات کلي مسافران دارند. بدين جهت فهم و درک واقعي اکوتوريست و هم الزامات حفظ منابع طبيعي در مناطق حفاظت شده حائز اهميت است. آنها بايد بدانند که محصول و فراورده طبيعت گردي که آنها همواره در حال تلاش جهت ارتقاء آن هستند بسيار شکننده و آسيب پذير است و بايد با دقت از آنها محافظت شود. صنعت گردشگري هم همچنين يک فاکتور مهم و منبعي مهم براي اطلاعات و اجراي روند درخواست متقاضي و ارتقاع پيشرفت بازار نيز هست .
NGO ها به عنوان گروه هاي محافظت کننده مي توانند نقش مهم و سازنده اي را در راه پيشرفت طبيعت گردي ايفا کنند . آنها همچنين مي توانند يک منبع مهم کسب درآمد براي پروژه هاي طبيعت گردي نيز باشند . علاوه بر اين آنها مي توانند تسهيل کننده ارتباطات ميان جوامع محلي و توسعه دهندگان صنعت توريسم باشند و اين اطمينان را کسب کنند که راه هاي ارتباطي کافي و مزاياي دو جانبه را کسب مي کنند .اين گروه ها اغلب اعضايي دارند که به دنبال اطلاعات و راهنمايي در خصوص مسائل طبيعت گردي هستند.
موسسات مالي چنانچه مديريت مناطق حفاظت شده و جوامع محلي به دنبال کسب ميزان بيشتري از سود در حيطه طبيعت گردي هستند، اغلب آنها بايد الزام سرمايه گذاري و توسعه زيربنا و شالوده آنرا دريابند .
مصرف کنندگان، مشتريان، طبيعت گردان نيروهاي محرک در حيطه طبيعت گردي هستند. آنها خودشان تصميم مي گيرند که کجا بروند و چه کاري را جهت لذت بردن از تعطيلات خود بدون آسيب رساندن به مناطق حفاظت شده انجام دهند. پس تفکرات و ترجيحات آنها بايد خيلي جدي گرفته شوند ولي آنها نيز بايد آموزش داده شوند تا بتوانند تصميماتي عاقلانه بگيرند و در همه حيطه هاي محافظتي مشارکت کنند.