رمز گشایی اصطلاحات مخصوص دنیای لنزها

رمزگشايي حروف اختصاري و اعداد و ارقامي که روي بدنه ي لنزها حک شده اند مي توانند اطلاعات مهمي درباره ي لنزها به شما بدهند . اما جزيياتي که بايد بيشترمورد توجه قرارگيرد عبارتند از جزييات عمق ميدان، حداکثر ديافراگم، گيره ي لنز و نوع فرمت. کيت فلاش عکاسي

عمق ميدان
عمق ميدان با حروف اختصاري mm نشان داده مي شود و عدد بزرگتر نشان دهنده ي زوم بيشتر است و عدد کوچکتر گوياي ميزان زاويه ي بازي است که لنز مي تواند از آن عکس بگيرد.
به طور مثال چشم انسان به طور طبيعي مي تواند دامنه اي برابر با 50-30 ميليمتر دوربين هاي فول فريم را ببيند. دامنه ي کمتر از 50-30 ميليمتر در چشم اندازي بزرگتر از آنچه چشم انسان مي بيند قرار مي گيرد و دامنه ي بيشتر از 50-30 ميليمتر به معناي چشم اندازي کوچکتر از ديد طبيعي انسان است و ميزاني که لنز مي تواند روي سوژه فوکوس کند.
بنابراين اگر لنزي دامنه ي عمق ميدان 80-24 ميليمتر داشته باشد اين بدان معناست که اين لنز ، يک لنز زوم است و مي تواند روي هر سوژه اي در اين محدوده ي ديد زوم کند و بدانها نزديک شود . حال اگر يک عدد ثابت 50 روي بدنه ي لنز نوشته شده باشد ، بدين معناست که اين لنز يک لنز پرايم (ثابت) است و براي گرفتن چشم اندازي کمتر يا بيشتر نياز است به سوژه ي خود نزديک تر يا از آن دورتر شويد. به طور سنتي ، لنزهاي پرايم به لنزهاي زوم مقدم هستند. اما اين بدان معنا نيست که بعضي از لنزهاي زوم بهتر از برخي لنزهاي پرايم نيستند.
براي درک بهتر مبحث عمق ميدان بايد بگوييم که لنزهاي مختلف با عمق ميدانهاي مختلف ، چشم اندازهاي مختلفي را بر روي دوربين هاي با اندازه حسگرهاي متفاوت فرهم مي آورند . (به دليل ضريب برش يا همان Crop Factor) از اين رو بيشتر شرکت هاي دوربين سازي از لنزهاي با عمق ميدان 35 ميليمتري بر روي دوربين هايي با حسگرهاي کوچکتر استفاده مي کنند . اين مقاله نيز بيشتر به دوربين هايي با سنسور کوچک اشاره دارد. بنابراين اگرچنين دوربيني داريد و به دنبال لنز ديگري براي آن هستيد، اين مقاله حتما برايتان مفيد است.

اگر يک دوربين فول فريم داريد ، جاي نگراني نيست. لنز دوربينتان درست همان عمق ميداني را که از آن انتظار داريد به شمار ارائه مي کند . اگر نوع حسگر دوربينتان APS-C ست (نيکون و سوني) ضريب برش حسگر 1.5 است . بدين معناکه لنز 35 ميليمتري تا 1.5 برابر عمق ميدان را افزايش مي دهد . اين ضريب برش در حسگر هاي ASP-C دوربين هاي کانن 1.6 است و در دوربين هايي با حسگر هاي سه چهارم 2.0 است و در دوربين هاي سري 1 نيکون 2.7 مي باشد.
به عبارت ديگر در يک دوربين ASP-C کانن مانند دوربين 70D لنز 35 ميليمتر عمق ميداني برابر با 56 ميليمتر ايجاد مي سازد (35mm x1.6=56) و اين در يک دوربين با حسگر سه چهارم 70 ميليمتر مي باشد. (35mm x2.0 = 70)

 

حداکثر ديافراگم
حداکثر ديافراگم يک لنز با شيوه هاي مختلفي مانند f/2.8 , F2.8, 1:2.8 بيان مي شود اما به هريک از اين شيوه ها نيز که بيان شود يک معناي واحد دارد و آن به ميزان گشادگي دهانه ي لنز و بيشينه ي نوري که مي تواند وارد دوربين شود ، اشاره دارد. نکته در اين اين است که حداکثر ديافراگم با عددي که ان را نشان مي دهد رابطه ي معکوس دارد يعني هر چه ميزان گشادگي دهانه ي لنز بيشتر باشد و لنز بتواند نور بيشتري را وارد دوربين کند ، عدد ديافراگم کوچکتر مي شود. در واقع لنزي با ديافراگم 1.4 قادر است نور بيشتري نسبت به لنزي با ديافراگم 4.0 وارد دوربين کند. بنابراين براي استفاده در نور اندک مناسبتر و کاربردي تر است و نياز به استفاده از فلاش دوربين نيست ضمن آنکه عمق ميدان کمتري نيز ايجاد مي کند يعني بخش کوچکتري از سوژه شارپ و واضح است.

برخي لنزهاي زوم گشادگي هاي ديافراگم متفاوتي دارند. مثلا لنز 18-200 mm با ديافراگم f/3.5-5.6 همراه است . اين بدين معناست که در دامنه ي 18 ميليمتري گشادگي لنز 3.5 خواهد بود و زمانيکه زوم مي کنيد و به دامنه ي 70 ميليمتري مي رسيد گشادگي ديافراگم به 5.6 مي رسد.

 

گيره ي لنز

گيره ي لنز مکانيزم چفت و بستي است متشکل از يک طرف نر ( با يک يا چند پين ) و طرف ديگر مادگي ( شکاف L مانند ) که در صورت اتصال و تطبيق يافتن با يکديگر ، در هم قفل مي‌شوند. کمپاني هاي دوربين سازي معمولا لنزهاي خود را با گيره هايي مي سازند که فقط به دوربين هاي شرکت خودشان بخورد . اما کمپاني هاي لنزسازي لنزهاي خود را با گيره هاي متفاوت مي سازند تا با دوربين هاي مختلف از برند هاي مختلف قابل استفاده باشد.

قبل از خريد لنز لازم است بدانيد نوع گيره ي لنز و دوربين تان چيست؟ گيره هاي دوربين هاي DSLR با علائم اختصاري ذيل مشخص مي شوند . دوربين هاي نيکون : F- mount ، دوربين هاي کانن : EF-mount و EF-S دوربين هاي پنتاکس : K ، دوربين هاي سوني آلفا : A mount، و براي دوربين هاي فاقد آينه : کانن EF-M ، فوجي فيلم : XF ، نيکون : 1 ، سوني : E ، سامسونگ : NX و پنتاکس : Q .

 

فورمت لنز
گذشته از نوع دستگيره ، در انتخاب لنز بايد به فورمت آن نيز توجه کنيد و دقت کنيد که تصويري که لنزتان ايجاد مي کند آيا به اندازه ي کافي بزرگ هست تا اندازه ي حسگر دوربينتان را ساپورت کند . همانطور که پيشتر نيز اشاره شد از آنجا که دوربين ها با اندازه هاي متفاوت حسگر وجود دارند ، شرکت ها اندازه هاي متفاوت لنز نيز توليد مي کند تا با اندازه ي حسگرها همخواني داشته باشد .
براي مثال در دوربين هاي DSLR نيکون که حسگر هاي فول فريم يا APS-C دارند و به هر دوي آنها لنزهاي F-mount متصل مي شود ، تنها لنزهاي سري DX هستند که مي توانند تصويري آنقدر بزرگ فراهم سازند تا همه ي اندازه ي حسگر را ساپورت کند . لنز هاي سري FX مناسب دوربين هاي فول فريم هستند ضمن آنکه دوربين هايي با حسگر هاي کوچکتر را نيز ساپورت مي کنند . لنزهايي که براي دوربين هايي با حسگر هاي کوچکتر طراحي و ساخته مي شوند ، مسلما بدنه ي کوچکتر و وزن سبک تري دارند.
منبع: نيکاسون