بهبود عملکرد قلب و دستگاه تنفسی با دوچرخه سواری

استاد دانشکده تربيت بدني و علوم ورزشي دانشگاه تهران، گفت: دوچرخه‌سواري يکي از فعاليت‌هاي هوازي است که تاثيرات مثبتي بر سلامت جسمي و روحي افراد دارد و با جلوگيري از بروز انواع بيماري‌ها، به آنها کمک مي‌کند زندگي سالم و مفرحي داشته باشند.

 

دکتر رحمان سوري اظهار کرد: دوچرخه‌سواري يکي از فعاليت‌هاي هوازي است که هر شخصي در هر سني مي‌تواند از آن بهره‌مند شود. به طور کلي دوچرخه‌سواري از دو بخش مهارت و فعاليت تشکيل شده است. افرادي که در اين رشته ورزشي مهارت کافي دارند و از تعادل پويا برخوردارند، مي‌توانند در محيط‌هايي مثل پيست‌ها و فضاي باز به اين فعاليت بپردازند، در غير اين صورت بهتر است از دوچرخه‌سواري ايستا که به صورت پدال زدن روي يک صفحه ثابت انجام مي‌شود، استفاده کنند.

وي افزود: به طور کلي فعاليت‌هاي ورزشي هوازي براي بهبود و سلامت قلب و عروق و دستگاه تنفسي و سيستم‌هاي متابوليکي بدن بسيار مفيدند. اصلي‌ترين ويژگي دوچرخه‌سواري تاثير بر متابوليسم اصلي بودن يعني متابوليسم اسيدهاي چرب و تا حدودي کربوهيدرات‌ها است. در حين اين فعاليت مصرف اکسيژن افزايش پيدا مي‌کند و انرِژي مصرفي را بالا مي‌برد و همين امر تاثير قابل ملاحظه‌اي بر کاهش وزن و بهبود سازگاري‌ها هورموني براي کنترل وضعيت فشار و قند خون دارد. در واقع اين تاثيرات با تاثيرات فعاليتي مثل دويدن برابري مي‌کند.

سوري به تاثير دوچرخه‌سواري بر سيستم‌هاي بدن اشاره و تصريح کرد: دوچرخه‌سواري در بهبود فشار خون، جلوگيري از بيماري‌هاي عروق کرونر از طريق کنترل کلسترول و قند خون، کنترل وزن و وضعيت متابوليکي بدن موثر است. اين فعاليت يک ويژگي خاص ديگر هم دارد و آن اين است که علاوه بر مفرح بودن، مي‌تواند در روزهاي سرد و آلوده، در سالن و با دوچرخه‌سواري ثابت يا دوچرخه‌هايي که روي ريل‌هاي گردان تعبيه شده‌اند هم انجام شود.

اين استاد دانشگاه همچنين به مفيد بودن دوچرخه‌سواري براي برخي از افراد با شرايط خاص اشاره کرد و گفت: از آن جا که در تمرينات دوچرخه‌سواري کنترل و عدم تحمل وزن وجود دارد، فعاليت مناسبي براي افرادي است که وزن بالايي دارند و انجام برخي ورزش‌ها فشار زيادي به مفاصل شان وارد مي‌کند. دوچرخه‌سواري وزن را تحمل مي‌کند و به تقويت عضلات کمک مي‌کند و براي زنان باردار، افراد سالمند، کساني که درصد چربي بالايي دارند و يا دچار محدوديت‌هاي حرکتي هستند توصيه مي‌شود، البته کسي که اين فعاليت را انجام مي‌دهد بايد با توجه به هدفي که از اين ورزش دارد، شدت و مدت مناسبي را براي آن در نظر بگيرد.

وي ادامه داد: شدت را معمولا با ضربان قلب اندازه مي‌گيرند. اگر کسي براي بهبود ظرفيت قلبي – عروقي، قلبي – تنفسي، کاهش کلسترول ، قند و فشار خون دوچرخه‌سواري مي‌کند، بايد شدت تمرينات را بين 65 تا 75 درصد ضربان قلب بيشنيه خود قرار دهد؛ به اين صورت که عدد 220 را منهاي سن خود کرده و 65 تا 75 درصد عدد به دست آمده را حساب کند و شدت فعاليت را به همان ميزان قرار دهد و زمان را هم بين 20 تا 30 دقيقه در نظر بگيرد. اما اگر شخص براي کاهش وزن اين کار را انجام مي‌دهد بهتر است شدت را بين 55 تا 65 درصد ضربان قلب بيشينه در نظر بگيرد و در مدت 30 تا 40 دقيقه به فعاليت بپردازد. باربند دوچرخه

سوري در پايان خاطر نشان کرد: فدراسيون دوچرخه‌سواري مي‌تواند با تشکيل کلاس‌هاي آموزش براي آموزش و ترويج دوچرخه‌سواري در بهبود جايگاه اي ن ورزش بين مردم موثر باشند، علاوه بر اين شهرداري‌ها ، مدارس و دانشگاه‌ها هم در آموزش دوچرخه‌سواري در سن مناسب مي‌توانند نقش موثري داشته باشند. ساختن پيست‌هاي مخصوص براي اين فعاليت هم مي‌تواند مردم را تشويق و ترغيب کند و بايد سعي کنيم اين فعاليت را به صورت يک فرهنگ در بين مردم نهادينه کنيم تا هم از آلودگي محيط زندگي کم شود و هم از انرژي موجود در بدن بهترين استفاده و بهره را ببريم.

منبع: ايسنا